nettisanomat.com 2000/41



Viikon kuva:

Äiti ja lapsi

Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999. Joka torstai.



Äitienpäivän edellä, torstaina 11. toukokuuta 2000, lisäykset jatkuvasti.

"Tämän hetken maailmassa aikuisen ahneus menee aina lapsen onnen edelle."
Kaari Utrio

Mitä Chomsky todella sanoi?
Kätkeytyykö kolonialismi sotilaallisen humanismin valepukuun?
torstaina 11. toukokuuta 2000
Mitä Chomsky todella sanoi?

Kätkeytyykö kolonialismi sotilaallisen humanismin valepukuun?

Lue myös:
Nato ei tee virhearvioita!

Pertti Manninen
nettisanomat.com
26.08.99

"...valtaosa länsimaisesta älymystöstä hurmioitui pommitusoperaatiosta ennennäkemättömällä tavalla."



"Tiedotusvälineet tekivät sen, mikä olisi kuulunut Naton kenraaleille.


Toisin sanoen ne jättivät tarkoituksella kertomatta, että Naton strategit kyllä tiesivät pommitusten kiihdyttävän

väkivaltaa Kosovossa ja että Nato pyrki kaikin keinoin estämään rauhanomaisen ratkaisun."

Tuija Parvikko
Helsingin Sanomat 06.05.2000

Sotilaallista humanismia Noam Chomskyn mukaan
...
" Noam Chomskyn kritiikin kärki kohdistuu Kosovon sodan tiedotusvälineissä aiheuttamiin ideologisiin vääristymiin: yleistä mielipidettä ohjattiin myönteiseksi Naton pommituksille."



"Kielitieteilijänä ja kielifilosofina hän on kiinnostunut ennen kaikkea siitä, kuinka tietty käsitys todellisuudesta tuotetaan."

" Todellisuus ei ole vain kiistattomasti tapahtuneiden tosiasioiden summa, vaan käsityksemme todellisuudesta perustuu pikemminkin siihen, mitä ja miten meille kerrotaan."

"Tästä näkökulmasta Chomsky tulkitsee Kosovon sodan tapahtumaksi, jonka ymmärtämisen kannalta tärkeämpää on se, mitä meille ei kerrottu."

"Kosovossa ei nimittäin sittenkään ollut kysymys vain öljystä ja maailman talousherruudesta vaan pikemminkin Yhdysvaltojen poliittisen herruuden varmistamisesta."

"Aikana, jolloin talous näyttää saaneen peruuttamattoman yliotteen politiikasta, tällainen tulkinta saattaa tuntua epäuskottavalta."

"Olemme oppineet ajattelemaan, että tosiasiassa Bill Clintonkin on vain monikansallisen talouden sätkyukko, jonka poliittinen pelivara on lopulta kovin kapea."

"Chomsky väittää kuitenkin aivan päinvastaista. Hän esittää, että Yhdysvaltojen kaltaisen supervallan maailmanhallintapyrkimys ei perustu amerikkalaisen taloudellisen eliitin etujen turvaamiseen maailmalla, vaan kysymys on poliittisesta herruudesta ja vallasta itsestään."

"Chomskyn mukaan Kosovon sodan opetus numero yksi on häikäilemättömyys, jolla Yhdysvallat turvaa oman poliittisen valta-asemansa."

"Häikäilemättömyyden kulmakivi on poliittinen retoriikka, joka saa asiat näyttämään lähes päinvastaisilta kuin mitä tosiasiassa on tapahtumassa."



"Kosovon tapauksessa tämä silmänkääntöretoriikka toimi niin hyvin, että valtaosa länsimaisesta älymystöstä hurmioitui pommitusoperaatiosta ennennäkemättömällä tavalla."

"Tiedotusvälineet tekivät sen, mikä olisi kuulunut Naton kenraaleille. Toisin sanoen ne jättivät tarkoituksella kertomatta, että Naton strategit kyllä tiesivät pommitusten kiihdyttävän väkivaltaa Kosovossa ja että Nato pyrki kaikin keinoin estämään rauhanomaisen ratkaisun."

Tuija Parvikko
Helsingin Sanomat 06.05.2000


Lue myös:

Nato ei tee virhearvioita!
Pertti Manninen
nettisanomat.com
26.08.99

Koiviston huoli pommituksista myöhäsyntyinen
Pertti Manninen
nettisanomat.com
26.08.99

Tahdotko poikasi Balkanille tapettavaksi?
Pertti Manninen
nettisanomat.com
26.08.99


Ministeri Enestam ymmärtää ampujia
Pertti Manninen
nettisanomat.com
26.08.99

Juhani Yli-Vakkuri
Helsingin Sanomat 10.05.2000

Mitä Noam Chomsky todella sanoi
...
"Väärinymmärrykset alkavat heti jutun Chomskya käsittelevän osan alusta. Siinä Parvikko ilmoittaa Chomskyn olevan "kielitieteilijänä ja kielifilosofina kiinnostunut ennen kaikkea siitä, kuinka tietty käsitys todellisuudesta tuotetaan"."

"Nämä asiat nimenomaan eivät liity Chomskyn kielitieteellisiin tai -filosofisiin tutkimusintresseihin. Tieteen ja poliittisten kannanottojen, mukaan lukien mediakritiikin, sekoittaminen keskenään ei ole sopivaa, minkä Chomsky tietää varsin hyvin."

"Seuraavassa kappaleessa Parvikko sekoittaa pahasti kaksi asiaa keskenään, kun hän kirjoittaa, että Chomskyn mukaan "todellisuus ei ole vain kiistattomasti tapahtuneiden tosiasioiden summa, vaan käsityksemme todellisuudesta perustuu pikemminkin siihen, mitä ja miten meille kerrotaan"."

"Päin vastoin: Kyllä Chomskyn, samoin kuin muiden tervejärkisten ihmisten, mielestä todellisuus on kiistattomien tosiasioiden summa."

"Toisaalta ihmisten käsitykset todellisuudesta perustuvat tärkeältä osin siihen, mitä heille kerrotaan. Mitään ristiriitaa näiden ajatusten välillä ei ole. Chomsky allekirjoittaa molemmat."

"Parvikko esittää myös todella omalaatuisen tulkinnan Chomskyn käsityksestä Naton Kosovo-väliintulon syistä. Parvikon mukaan Chomsky "esittää, että Yhdysvaltojen maailmanhallintapyrkimys ei perustu amerikkalaisen taloudellisen eliitin etujen turvaamiseen maailmalla, vaan kysymys on poliittisesta herruudesta ja vallasta itsestään"."

"Ei, vaan Chomsky väittää juuri sitä, mitä Parvikko kiistää hänen väittävän."

"Kirjasta löytyy tietääkseni täsmälleen yksi kohta, jonka voitaisi mitenkään ajatella tukevan Parvikon tulkintaa. Se on sivuilla 179-180, missä Chomsky toteaa, että pyrkimys hallita jonkun tietyn maan luonnonvaroja tai puolustaa jotain "tiettyjä liike-etuja" on ollut "vain harvoin ensisijaisena tekijänä" vaikuttamassa Yhdysvaltain sotilaalliseen väliintuloon kyseisessä maassa."

"Tämä on aivan totta, mutta miten ihmeessä siitä seuraa, että Chomskyn mukaan USA ei tähtäisi taloudellisen eliittinsä etujen turvaamiseen maailmalla?"

"Parvikko mainitsee Chomskyn tulkinnaksi - aivan oikein - sen, että tarve säilyttää Yhdysvaltain "uskottavuus" on ollut pääasiallinen motiivi väliintuloissa, myös Kosovon tapauksessa."

"Mutta ei uskottavuus ole mikään itseisarvo. Loppujen lopuksi poliittiset päättäjät ovat vastuussa jollekin muulle kuin itselleen."

"Ja Chomskyn mukaan he de facto eivät ole vastuussa kansalaisille vaan juuri taloudelliselle eliitille."

"Uskottavuus on tarpeellista hyvin yksinkertaisesta syystä. Chomsky toteaa USA:n takavuosina nähneen Kuuban, Vietnamin, Nicaraguan, jne. "mätinä omenina", jotka saattaisivat "pilata koko tynnyrin" (tässä hän lainaa Yhdysvaltain politiikantekijöiden omaa retoriikkaa). "

"Siis USA:n on todistettava uskottavuutensa tuhoamalla tällaiset maat, jotteivät muut ottaisi niistä mallia. Mutta mikä teki näistä maista "mätiä omenia"?"

"Vastausta voi etsiä esimerkiksi Chomskyn kirjasta Year 501, jossa hän selittää, että "mädillä omenilla" Yhdysvaltain päättäjät tarkoittivat maita, jotka pyrkivät jonkinlaiseen taloudelliseen itsenäisyyteen ja jotka eivät sallineet ylikansallisten yhtiöiden ryövätä itseään."

"Siksi muuten lisäsin tekstiin alaviitteen: "Termien alkuperästä, ks. Chomsky, Year 501, luvut 2 ja 3" (s. 180). "

Juhani Yli-Vakkuri
Helsingin Sanomat 10.05.2000

Sotilaallista humanismia Noam Chomskyn mukaan

Noam Chomskyn mukaan Kosovon operaatio opetti, että kolonialismi kätkeytyy nyt sotilaallisen humanismin valepukuun.

Tuija Parvikko
Helsingin Sanomat 06.05.2000

Lue kokonaan!


Mitä Noam Chomsky todella sanoi

Noam Chomskyn Uudesta sotilaallisesta humanismista -teoksen arvioon sisältyi perustavan-
laatuisia väärin-
ymmärryksiä.

Juhani Yli-Vakkuri
Helsingin Sanomat
10.05.2000

Lue kokonaan!


Aikamme ilmiöitä.

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä:

Nato näytti mallia Venäjälle. Vain yksi ero: Natolla oli Serbiassa ultrauusimmat täsmäaseet ja Venäjällä on Tshetsheniassa patavanhat räiskepyssyt.

Siviileihin osuminen on varmaakin varmempaa.
Maailman Valuuttarahasto senkun lähettää lisää rahaa Venäjälle!

nettisanomat.com
30.09.99


YK:n päivä sunnuntaina 24.10
nettisanomat.com
21.10.99


Tsetsenia: Äidit hakevat varusmiespoikiaan pois sodasta.

"Lomalle ei kukaan pääse, koska kukaan ei lomalta palaa".
nettisanomat.com
28.10.99





kuvannut Pertti Manninen


Kuvakertomus: Iso-Britannian laivastovierailu Helsinkiin syksyllä 1957 katso!
kuvia: lätkää
mitä chomsky todella sanoi?

Jutut ja artikkelit kirjoitti ja kuvat kuvasi Pertti Manninen Laukaassa, Jyväskylässä ja Helsingissä.

torstaina 11. toukokuuta 2000

Rauhanturvalaki
venyy ja paukkuu.

aiemmin: nettisanomat.com 31.08.99

Soitellen sotahan: tuho, jonka tahdoimme? Yhden totuuden julistajat ovat takoneet päähämme, että pommittaminen ja tappaminen olivat ainoat keinot lopettaa tappaminen. Niinpä maailman poliisi USA:n johdolla ryhdyttiin tositoimiin: laittamaan Serbiaa ja Kosovoa järjestykseen väkivaltaisesti.

Tuho oli hirvittävä ja niinkuin aina siviiliväestö kärsii eniten niin itse sodassa kuin sen jälkeenkin.

Suomi oli innokkaimpien joukossa hyväksymään sotatoimet Iso-Britannian pääministeri Tony Blairin toimiessa eurooppalaisena ylipäällikkönä. Pieni maakaan ei enää luottanut YK:n mahdollisuuksiin vaan Euro-hurmassaan tunsi olevansa oikeassa leirissä oikeiden haukkojen joukossa.

Mukana olossa ovat vastuussa Suomen ulkopolitiikasta vastaavat presidentti Martti Ahtisaari, pääministeri Paavo Lipponen ja ulkoministeri Tarja Halonen sekä koko maan hallitus ja hallituksessa edustetut puolueet.

Ratkaisiko operaatio ongelman? Halusimmeko me rauhaa rakastavat ihmiset tällaista ratkaisua? Olemmeko jo vähemmistössä vai ovatko johtajamme sokaisseet meidät uskomaan yhtä ainoaa totuutta?
(Nettisanomat ma 31.8.99)

 
 
 
 
Pertti Manninen
Lue myös: Nato ei tee virhearvioita! lue! Koiviston huoli pommituksista myöhäsyntyistä lue! Tahdotko poikasi Balkanille tapettavaksi? lue! etusivulle!
Kuvat Helsinki 57-sarjasta "Iso-Britannian laivastovierailu Helsinkiin syksyllä 1957". Kuvannut Pertti Manninen. koko sarja >

aiemmin: nettisanomat.com 31.08.99:

Tahdotko poikasi Balkanille tapettavaksi?

Sotaan osallistumisen hurman jälkeen Suomen päättäjät ja ylipäälliköt, vanhat äijät, ovat muuttamassa lakeja niin, että suomalaisia nuoria miehiä voitaisiin pakottaa suorasti tai epäsuorasti kaukaisille sotatantereille.
Tahdotko poikasi Balkanille tapettavaksi? (Nettisanomat ma 31.8.99)

Pertti Manninen

aiemmin: nettisanomat.com 31.08.99:

Nato ei tee virhearvioita!

Yhtenä selityksenä tuhon suuruuteen on hoettu väitettä, että Nato arvioi väärin iskujensa tehon. Sotilasliitto, jolle annetaan lupa käyttää ja testata aseistustaan ei koskaan tee virhearviota. Se tietenkin hykertelee saadessaan suorittaa tehtävää, jota varten se on perustettukin: tuhota, tuhota ja taas tuhota. Nimessä mainittu "puolustaminen" on tietenkin pelkkä bluffia, hienostelua niinkuin sekin entä sotaministerin nimi on aikojen saatossa muutettu puolustusministeriksi!

Serbian presidentti Slobovan Milosevitsin vastaisku: Kosovan tyhjentäminen ei voinut tulla kenellekään yllätyksenä.

Kun sotatoimiin on ryhdytty, niin sotaa myös sitten kanssa käydään!
(Nettisanomat ma 31.8.99)


aiemmin: nettisanomat.com 31.08.99:


Koiviston huoli pommituksista myöhä-syntyistä

Presidentti Mauno Koivistolla on tietenkin syytä huoleen: hän on itse henkilökohtaisesti päättänyt luvasta tappaa, tuhota ja pommittaa Irakia 10 vuotta sitten. Hän päätti Suomen kannasta YK:n turvallisuusneuvoston sotatoimiin ryhtymisestä, kun sitä häneltä USA:n presidentti "armollisesti" aneli. Oli varmaan hienoa olla oikeassa seurassa!

Nekin tuhot olivat hirmuisia, joista siviiliväestö vieläkin kärsii.
(Nettisanomat ma 31.8.99)


aiemmin: nettisanomat.com 31.08.99:


Ministeri Enestam ymmärtää ampujia!

Tässä raadollisessa maailmassa ei ministeri Enestamin eräs lausunto televisiossa herättänyt aikanaan kovinkaan suurta huomiota. Lausunnossaan hän ilmoitti ymmärtävänsä turkistarhaajaa, joka räiski haulikolla selkään pakenevia tihutyöntekijöitä.

Tiedotusvälineetkin keskittyivät itse tapahtumaan, eivätkä ministerin lausuntoon. Jossain ohimennen mainittiin, että haulikin voi tappaa pahaan paikkaan osuessaan.

Ministeri siis ymmärsi pikaisen kenttätuomion langettajaa!

Uusissa puheissaan ministeri Enestam on innokkaimpia Suomen Natoon viejiä.

Vaalien alla kysyttäessä, onko hän puoltamassa Suomen Natoon liittymistä tämän vaalikauden, siis neljän lähivuoden aikana, hän ilmoitti silmät säihkyen, että Natoon mennään heti kun se on Suomen etujen mukaista!

Hänhän on itse päättämässä näistä Suomen eduista, eikä hän enää ikämiehenä joudu varmaankaan mihinkään taistelutehtäviin, esikuntiin hän tuntee olevansa sopiva.
(Nettisanomat ma 31.8.99)

Kuvat Helsinki 57-sarjasta "Iso-Britannian laivastovierailu Helsinkiin syksyllä 1957". Kuvannut Pertti Manninen. koko sarja >

Jutut ja artikkelit kirjoitti ja kuvat kuvasi Pertti Manninen Laukaassa, Jyväskylässä ja Helsingissä.

kirjoita!
Sivut valmisti Pertti Manninen
12 May, 2000, 17 May, 2000
copyright nettisanomat.com 2000/41 b
index: 23 May, 2000
 

sivun alkuun!

otsikko ja navigointi ekä linkkien korjaus 06.01.2001
kuvan siirto 21.03.01

http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20000506KU5&pvm=20000506
http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20000510KU20&pvm=20000510

     


20030212

 

Sisällysluettelo 2000/05 toukokuu.
Sisällysluettelo 2000/04 huhtikuu.
Sisällysluettelo 2000/03 maaliskuu.
Sisällysluettelo 2000/01 tammikuu - 2001/02 helmikuu.

     


20030212

  Sisällysluettelo 1999/12 joulukuu.
Sisällysluettelo 1999/11 marraskuu.

Sisällysluettelo 1999/10 lokakuu.

Sisällysluettelo 1999/09 syyskuu.

Sisällysluettelo 1999/07 heinäkuu - 1999/08 elokuu.